Toekomstbestendige boeren in Amsterdam Noord

(33.0 km)

Laag Holland is rijk aan natuur. Groene weilanden doorkruist door sloten en vaarten, uitgestrekte veenweiden en oneindig water. Bezoekers en bewoners genieten elke dag van dit bijzondere landschap. Laag Holland heeft er alleen niet altijd zo uitgezien.

Door de jaren heen is het gebied vooral door mensenhanden ontwikkeld. Om het leven onder zeeniveau leefbaar te maken zijn er grote gebieden drooggelegd en werden er watergangen gegraven om het water af te voeren. Nog elke dag wordt er met man en macht gewerkt om de bijzondere natuur van Laag Holland te onderhouden. Maar, waar de mens eerst vocht tegen het water, is het nu de droogte die een probleem vormt.

In het landelijke gebied van Amsterdam Noord zie je met eigen ogen wat…

Door de jaren heen is het gebied vooral door mensenhanden ontwikkeld. Om het leven onder zeeniveau leefbaar te maken zijn er grote gebieden drooggelegd en werden er watergangen gegraven om het water af te voeren. Nog elke dag wordt er met man en macht gewerkt om de bijzondere natuur van Laag Holland te onderhouden. Maar, waar de mens eerst vocht tegen het water, is het nu de droogte die een probleem vormt.

In het landelijke gebied van Amsterdam Noord zie je met eigen ogen wat het betekent om te boeren op een belangrijk veenweidegebied. Het overgrote deel van het gebied is in het beheer van veehouderijen, die de gevolgen van klimaatverandering steeds meer invloed zien hebben op hun dagelijkse werkzaamheden. Wat het inhoudt om zo’n gebied te kunnen onderhouden en welke uitdagingen daarbij komen kijken lees je in het verhaal hieronder tijdens je fietsroute.

Landelijk Noord

Deze fietsroute begint bij metrostation Amsterdam Noord, eindpunt van de langverwachte Amsterdamse Noord-Zuidlijn. Als je hier staat, in de bruisende hoofdstad, tussen de hoge gebouwen en infrastructuur, is het moeilijk te geloven dat de natuur binnen handbereik is. Toch hoef je maar vijf minuten te fietsen voor je de stad achter je laat en de rust en ruimte van het Laag Hollandse landschap je tegemoet komt.

Landelijk Noord is een belangrijk gebied voor mens en natuur. Hectares aan veenweidegebied bieden al eeuwen een thuis voor bijzondere dier- en plantsoorten, met name weidevogels. De pittoreske dorpen Durgerdam, Holysloot, Zunderdorp en Ransdorp breken het vlakke landschap hier en daar op. Deze kleine, maar prachtige dorpen hebben een grote cultuurhistorische waarde.

Het gebied in zijn huidige vorm bestaat al sinds de middeleeuwen. Vroeger werd de koolstofrijke grond afgestoken en gedroogd tot turf. Tegenwoordig wordt de veengrond van Landelijk Noord voornamelijk gebruikt voor landbouw. Het beeld van grazende koeien en blatende schapen in de wei is niet weg te denken uit het landschap. Het zal je vast niet verbazen dat dit gebied ontzettend rijk is aan streekproducten in alle soorten en maten. Je hoeft niet ver te zoeken voor verse boerenkaas, een ijsje van verse melk, biologisch vlees, huisgemaakte jam of versgeperst sap.

Toch zijn boerenbedrijven in het landschap niet meer zo vanzelfsprekend als ze ooit waren. Moderne problematiek zoals klimaatverandering en droogte maakt het houden van vee of het telen van groenten en fruit steeds ingewikkelder. Ook in Landelijk Noord merken de boeren het effect van deze problemen. Steeds meer boeren nemen het hef in eigen hand en werken samen om hun bedrijven toekomstbestendig te maken, zodat het landschap zoals wij het kennen ook in de toekomst behouden blijft en wij nog lang van alle lekkere producten uit de streek kunnen genieten.

Maar wat zijn nu precies de problemen waar de boeren mee kampen? Welke maatregelen worden er getroffen om boer en natuur te onderhouden? Fiets deze route door Landelijk Noord, langs veel van de boerenbedrijven die het gebied rijk is, en ontdek het zelf. Lees hieronder de verhalen van boer Thom Huitema en de familie Zant, zij leggen je uit wat het voor hen betekent om een moderne boer te zijn, en wat ze doen om hun bedrijf toekomstbestendig te maken. Vergeet niet om extra ruimte over te houden in je fiets- of rugtassen. Langs deze route kom je veel streekproducten- en boerderijwinkels tegen, waar je de lekkernijen uit de regio gelijk kunt proeven, of mee naar huis kunt nemen. Let op! Voor een aantal van deze winkels moet je een klein beetje van de route afwijken, houd de actuele openingstijden in de gaten.

Deze route is ontwikkeld door Bureau Toerisme Laag Holland, in opdracht van het Recreatieschap Twiske-Waterland, het Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer en de Provincie Noord-Holland en is onderdeel van het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland.

Tip: Amada en Anne-Floor van Honeyguide zijn je al voor gegaan en hebben een leuke blog over de route geschreven! Benieuwd naar hun ervaring? Lees dan het het blog.

Neem alvast een kijkje

Dit ga je zien

Startpunt: Metrostation Noord
1121 Amsterdam
Navigeer naar startpunt
39
40
01
57
75
76
78
44
47
39
46
45
43
42
40
Eindpunt: Metrostation Noord
1121 Amsterdam
Navigeer naar eindpunt
  • 39
  • 40
  • 01
  • 57
  • 75
  • 76
  • 78
  • 44
  • 47
  • 39
  • 46
  • 45
  • 43
  • 42
  • 40