Welkom in Edam - Parel aan het Markermeer

Wie Edam zegt, zegt kaas. Dat is ook niet zo gek, want de bolvormige kaasjes zijn al eeuwenlang over de hele wereld bekend. Ontdek de oorsprong van deze lekkernij in Edam en laat je verrassen door het historische centrum van dit oude Zuiderzeestadje. Ook in de omgeving vind je nog de sporen van een geschiedenis van handel, arbeid en nijverheid.

  • Edammer Kaas

    Dit bolvormige kaasje is al sinds de Gouden Eeuw wereldberoemd! Ook benieuwd naar het verhaal van deze kaas?

    Edammer Kaas De Kaaswaag op de Kaasmarkt van Edam.
  • Handelsverleden

    Edam is één van de best bewaarde geheimen van Nederland. Verken de stad en de monumentale panden, grachten en pleinen. 

    Handelsverleden Botterwerf in Edam.
  • Fietsen & Wandelen

    Edam en de omgeving zijn ontzettend leuk om wandelend of fietsend te verkennen! 

    Fietsen & Wandelen Fietsen door gemeente Edam-Volendam.
  • Leven met het water

    Net als de rest van de regio kent Edam een onstuimige relatie met het water. Ontdek de geschiedenis van de stad en laat je verrassen. 

    Leven met het water Bootjes op de sloten van Edam.

Edammer Kaas

Het bolvormige Edammer kaasje is al sinds de Gouden Eeuw wereldberoemd. Deze herkenbare en karakteristieke kaasjes werden in en rondom Edam gemaakt. Het bleek een handig ruilmiddel dat zich goed leende voor export naar buurlanden zoals Duitsland, Engeland en Frankrijk. Vandaag de dag worden deze kaasjes nog steeds gemaakt en gegeten. In juli en augustus kun je zelf ervaren hoe de handel er hier destijds aan toeging tijdens de kaasmarkt op woensdag. Het bijzondere van de Edamse Kaasmarkt is dat de kazen per bootje worden aangevoerd en daarna onder toeziend oog van de marktmeester worden verhandeld. Maak kennis met het verhaal van Edammer kaas bij de Kaaswaag of bij museum The Story of Edam Cheese.

Tip! Tijdens de zomerse kaasmarkten kun je via VVV Edam een rondvaart boeken op een echte koeboot.

Handelsverleden

Edam is één van de best bewaarde geheimen van Nederland. Slenter door het historische centrum en geniet van de allure van de monumentale panden, grachten en pleinen. Haar charme heeft deze stad te danken aan het rijke handelsverleden. De perfecte ligging tussen de Zuiderzee, de omliggende meren en het binnenland maakte Edam een florerende stad voor handel en nijverheid. Op de Dam werden de goederen verhandeld en verder vervoerd naar de omliggende gebieden. Tegenwoordig is er van deze dynamiek weinig meer te merken, maar de historie galmt nog na in de pittoreske straten en op de pleinen. Met een decor van grachten en diverse gevels is Edam een lust voor het oog, alsof de tijd heeft stil gestaan.

Edams Museum

Het Edams Museum is gevestigd in het 'Steenen Coopmanshuys', het oudste stenen huis van Edam. Dit prachtige pand werd omstreeks 1540 gebouwd voor een vermogend koopman (graanhandelaar) en fungeert sinds 1895 als stadsmuseum. Prominent gelegen aan de Damsluis is het een indrukwekkende verschijning. Wie hier binnenstapt waant zich in de Gouden Eeuw. Je komt er alles te weten over de geschiedenis van Edam, scheepsbouw, architectuur en notabele families.

Bezoek het Edams Museum
Buitenaanzicht Edams Museum

Leven met het water

Net als de rest van de regio kent Edam een onstuimige relatie met het water. De stad lag eeuwenlang ingesloten tussen het Purmermeer en de voormalige Zuiderzee. Voor de drooglegging van de Purmer en de aanleg van de Afsluitdijk keken Edammers dan ook niet op van natte voeten. In 1916, tijdens de watersnoodramp, ging het echt fout. Toen braken de dijken rond de Zuiderzee en had het water vrij spel om een ravage aan te richten. Maar de Edammers hebben het water ook voor zich laten werken. Het Fort bij Edam is onderdeel van UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Deze forten werden ingericht om de hoofdstad te kunnen verdedigen tegen invasies door het omringende land onder water te laten lopen. Bovenal was Edam groots in scheepsbouw. Ooit telde Edam tussen de 30 en 60 bedrijven die zich bezig hielden met deze ambacht. Ook nu nog varen er botters, tjalken en kwakken door de grachten van Edam. De laatste scheepswerf in Edam is al sinds 1514 in bedrijf. Dit is de oudste nog werkende scheepswerf van Nederland.

Volendam & Zeevang - Ontdek de omgeving

Samen met Volendam en Zeevang vormt Edam één gemeente. Deze plaatsen zijn perfect te combineren tijdens een dagje of een aantal dagen weg, omdat ze zo dicht bij elkaar liggen. Edam, Volendam en Zeevang kennen ieder een unieke sfeer en een eigen geschiedenis. Samen zorgen zij voor een veelzijdige beleving.