Een 'rietsigaar' van de Lisdoddeplant, licht pluizend

Lisdodde als wondergewas

Zoals je ziet vanaf dit punt is een deel van de Burkmeerpolder inmiddels dichtbegroeid met Lisdoddeplanten. De hoge stengels met de iconische bruine rietsigaren zijn een mooi plaatje, wuivend in de wind.

Dit fotogenieke beeld is de reden dat de Lisdodde in oude en hedendaagse kunst veel voorkomt. Ook als snijplant is hij populair. De sigaren kunnen goed gedroogd worden. Zet een aantal gedroogde stengels lisdodde in een mooie vaas, en je hebt een prachtig decorstuk dat lange tijd meegaat.

Maar om veeteelt te vervangen door het telen van Lisdodde is meer nodig dan het gebruik als snijbloem of inspiratie voor kunstenaars. Om een realistisch alternatief te kunnen zijn moet het meer of net zo veel opbrengen als het houden van vee en de verkoop van dierlijke producten. Lisdodde lijkt op het eerste oog een onkruid met weinig toepassingen. Niets is minder waar! Deze inheemse, oer-Hollandse plant is van top tot teen te gebruiken in ontzettend veel sectoren. Vervolg je route om meer te weten te komen over de toepassingen van Lisdodde.

Locatie