Luchtfoto van de Grote Kerk in Oostzaan

Grote Kerk Oostzaan

Op de locatie van de huidige Grote Kerk in Oostzaan stond rond het jaar 1400 de Sint-Catharina kerk, de eerste kerk van het dorp, gewijd aan de heilige Catharina van Alexandrië.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) trokken Spaanse troepen door het gebied en verwoestten in 1573 de Sint-Catharina kerk door brandstichting. 

Na de verwoesting werd de kerk in de daaropvolgende jaren herbouwd. Halverwege de 18e eeuw was de herbouwde kerk in zo'n sl…

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) trokken Spaanse troepen door het gebied en verwoestten in 1573 de Sint-Catharina kerk door brandstichting. 

Na de verwoesting werd de kerk in de daaropvolgende jaren herbouwd. Halverwege de 18e eeuw was de herbouwde kerk in zo'n slechte staat dat men besloot deze af te breken en een nieuwe kerk te bouwen, de Grote Kerk. Dit gebouw, opgetrokken in 1760, heeft sindsdien veel doorstaan. De kerk werd op een terp gebouwd om als toevluchtsoord te dienen bij overstromingen, een functie die het meerdere keren heeft vervuld, waaronder tijdens de watersnoodramp van 1916. Jaren later, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de klok van de Grote Kerk verwijderd en omgesmolten voor wapens. Dankzij de inzet van de inwoners van Oostzaan kreeg de kerk in 1948 een nieuwe klok. Tegenwoordig is de Grote Kerk de thuisbasis van de Protestantse Gemeente Oostzaan en biedt plaats aan 300 personen.

Let op! In de kerk van Oostzaan kun je elke zondag om 10 uur terecht voor kerkdienst. Ook worden er regelmatig concerten en exposities gehouden in de kerk.

Locatie