Westwouderpolderroute
In het knusse dorp De Woude lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan!
Vanaf het startpunt steek je met het pontje over naar het knusse dorp De Woude waar de route begint. In de Westwouderpolder liggen drassige maar daardoor vogelrijke graslanden. Een groot deel hiervan is zelfs natuurreservaat! In het voorjaar stikt het hoog in de lucht van de vogels, terwijl de boeren druk aan het werk zijn op het land. Onderweg kun je ook nog eens genieten van de uitzichten op het Alkmaardermeer dat ’s zomers wordt opgefleurd door talloze zeilbootjes. De route komt langs Fort Marken-Binnen (1897), aan de overkant van het Noordhollands Kanaal. Je herkent het aan het groepje bomen. Dit fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie in een straal van 135 kilometer rondom de hoofdstad (aangelegd tussen 1880 en 1914). Voor een hapje en een drankje kun je aan het water terecht bij Restaurant Salsuta of café-restaurant ’t Kombof…
Vanaf het startpunt steek je met het pontje over naar het knusse dorp De Woude waar de route begint. In de Westwouderpolder liggen drassige maar daardoor vogelrijke graslanden. Een groot deel hiervan is zelfs natuurreservaat! In het voorjaar stikt het hoog in de lucht van de vogels, terwijl de boeren druk aan het werk zijn op het land. Onderweg kun je ook nog eens genieten van de uitzichten op het Alkmaardermeer dat ’s zomers wordt opgefleurd door talloze zeilbootjes. De route komt langs Fort Marken-Binnen (1897), aan de overkant van het Noordhollands Kanaal. Je herkent het aan het groepje bomen. Dit fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie in een straal van 135 kilometer rondom de hoofdstad (aangelegd tussen 1880 en 1914). Voor een hapje en een drankje kun je aan het water terecht bij Restaurant Salsuta of café-restaurant ’t Kombof op het eiland.
Belangrijke informatie:
- Voor deze route volg je de palen met de groene markeringen/pijlen.
- Honden zijn op deze route niet toegestaan.Â
- Dit is een route van het Recreatieschap Alkmaarder en Uitgeestermeer.
Dit ga je zien
Starnmeer & de Westwouderpolder
Het Starnmeer was oorspronkelijk een weelderig hoogveenmoeras, maar toen de begroeiing werd verwijderd en er sloten werden gegraven, begon de grond in te klinken en ontstond er een meer.
Starnmeer & de Westwouderpolder
Het Starnmeer was oorspronkelijk een weelderig hoogveenmoeras, maar toen de begroeiing werd verwijderd en er sloten werden gegraven, begon de grond in te klinken en ontstond er een meer.
Het duurde echter niet lang voordat dit meer in 1643 drooggelegd werd, waardoor de polder nu diep onder de zeespiegel ligt.
Westwouderpolder
De huidige Westwouderpolder werd in de 19e eeuw verdeeld door het doortrekken van de Markervaart van het water van de Stierop naar het Kogerpolderkanaal. Dit zorgde voor een scheiding met de huidige Oostwouderpolder. Tegenwoordig is een groot deel van de Westwouderpolder natuurreservaat. Met een pontje kun je naar het pittoreske dorpje de Woude, waar je op de dijk rond de polder kunt lopen via de Westwouderpolder route.
't Kombof
't Kombof is een café-restaurant met een mooi terras aan het water waar het 's zomers goed toeven is en waar 's winters en op koude herfstdagen de openhaard dagelijks wordt gestookt. De keuken combineert Franse en Hollandse invloeden.
't Kombof
't Kombof is een café-restaurant met een mooi terras aan het water waar het 's zomers goed toeven is en waar 's winters en op koude herfstdagen de openhaard dagelijks wordt gestookt. De keuken combineert Franse en Hollandse invloeden.
Omstreeks 1.800, na het graven van de Markervaart is het eiland De Woude ontstaan. Om de werklui van een natje en droogje te voorzien werd op het eiland een café neergezet. In de tussenliggende jaren is dat café uitgegroeid tot wat het nu is. Een restaurant met ongeveer 80 zitplaatsen, een terras met ruim 150 zitplaatsen en café Bakboord. Verder twee eigen aanlegsteigers voor passanten en een jachthaven met ongeveer 35 ligplaatsen.
In het restaurant hangt een nostalgische, gezellige sfeer. De zomers worden vaak gekenmerkt door vele koude biertjes op een zonnig terras. Of met een flesje koele rosé en een heerlijk menu. In de winter brandt de haard en kan men zich warmen na een heerlijke wandeling met chocomel of een glaasje glühwein. Ook serveren ze in de wintermaanden een mooie wildmaaltijd met een goed glas wijn.
De keuken combineert Franse en Hollandse invloeden en wisselt viermaal per jaar van kaart. Vanaf oktober staat er traditioneel wild op het menu. Natuurlijk staan er ook diverse streekgerechten op de kaart. Wat te denken van de gerookte polderpaling, Wouder stoofaal, lamsschenkel of verse asperges. Verder heeft het restaurant ook een aantal vegetarische gerechten op de kaart staan.
Restaurant Salsuta
Vanaf deze unieke locatie op het eiland De Woude kun je in het restaurant of op het terras rustig genieten van een lekker kopje koffie, lunch, high tea, borrel of een uitgebreid diner.
- 40
- 41
- 40