Delicaat kleurenspel | Expositie

Vanaf donderdag 29 augustus kun je de expositie van olieverfschilderijen van Karin Janssen en monotypes van Iris Bijleveld bezichtigen in de Broeker Kerk in Broek in Waterland.

Karin Janssen
In haar studio en atelier in Broek in Waterland werkt Karin als grafisch ontwerper en als kunstschilder. De schilderijen van Karin hebben ee…

Karin Janssen
In haar studio en atelier in Broek in Waterland werkt Karin als grafisch ontwerper en als kunstschilder. De schilderijen van Karin hebben een sterk klassieke uitstraling. Ze maakt haar schilderijen volgens de klassieke techniek van de oude meesters waarbij dunne lagen olieverf over elkaar heen worden aangebracht. Dit geeft haar werk een fascinerende dieptewerking. Dit effect wordt nog eens versterkt door de onderwerpen van haar schilderijen die vaak bestaan uit elegant serviesgoed en bestek. Daarnaast schildert Karin ook, op het eerste gezicht eveneens klassieke, portretten. Haar werken zijn vaak kleurrijk maar de kleuren zijn zo zacht en delicaat dat de schilderijen wel gepoederd lijken te zijn en ook dit draagt bij aan de klassieke uitstraling. Maar schijn bedriegt: wie goed kijkt zal zien dat van een echt klassiek werk bepaald geen sprake is: vaak brengt Karin namelijk een verrassende twist aan, zoals een onverwachte reflectie of een modern gebruiksvoorwerp. En dat geeft haar werk een interessante, dubbele lading.

Iris Bijleveld
Iris Bijleveld woont en werkt in Amstelveen. Zij is kunstschilder maar ze houdt zich ook bezig met druktechnieken, zoals die van de monotype. Tijdens deze expositie zijn de monotypes te zien die Iris maakte over de zeldzame en zeer bedreigde witte Siberische kraanvogel. Zij werd hiertoe geïnspireerd door een klein artikeltje in de krant over Omid, het laatste overgebleven mannetje van de westelijke populatie. Elk jaar vliegt hij alleen van Iran naar Siberië, het broedgebied van deze vogels. En ieder najaar vliegt hij weer onverrichterzake alleen terug naar Iran. Vanuit België is toen het in gevangenschap opgegroeide vrouwtje Roya naar Iran gebracht. Het klikte en samen zijn ze in het late voorjaar van 2023 vertrokken naar Siberië. Een aansprekend verhaal over een sierlijke vogel en dit geldt ook voor deze bijzondere monotypes, die als gevolg van de onvoorspelbare techniek een heel los karakter hebben. Het gebruik van kleuren is minimalistisch te noemen, maar ook deze zijn van een verfijnde schoonheid waardoor de grillige vormen nog beter uitkomen.
Deze laatste expositie van het jaar wordt dus vooral gekenmerkt door een delicaat kleurenspel, maar dan wel één met een verhaal.

De expositie is te zien tot en met 6 oktober en de toegang is gratis. 

Wanneer

  • Elke maandag t/m 6 oktober 2024 13.00 - 17.00 uur
  • Elke dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag t/m 6 oktober 2024 10.00 - 17.00 uur
  • Elke zondag t/m 6 oktober 2024 12.00 - 17.00 uur

Prijzen

  • Gratis

Locatie