Werelderfgoed in het kwadraat - Droogmakerij & Hollandse Waterlinie
We tellen in Nederland inmiddels dertien Unesco Werelderfgoederen en in De Beemster komen er maar liefst twee werelderfgoederen samen. Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op deze prestige lijst en in 2021 werd daar de Nieuwe Hollandse Waterlinie aan toegevoegd. Samen vormen deze twee linies nu het werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Droogmakerij de Beemster werd in 1999 aan deze lijst toegevoegd. Wat maakt deze werelderfgoederen nu zo uniek?
Droogmakerij de Beemster - De poëzie van de rechte lijn in De Beemster
Waarom staat juist De Beemster op de Unesco Werelderfgoedlijst? Nederland telt immers veel meer polders. Dat is ook zo, maar De Beemster was het eerste grootschalige landschapsproject in de wereld waarin het principe van de Gulden Snede van Da Vinci volledig werd toegepast. Een verkavelingspatroon bestaande uit vierkanten en daarmee volgens klassieke opvattingen een volledig harmonieus geheel. Amsterdamse kooplieden zorgden voor de financiering en Jan Adriaanszoon werd aangetrokken om toezicht te houden op de bouw van 43 molens die het Bamestrameer moesten gaan droogleggen. De drooglegging werd in 1612 afgerond. Het gewonnen land lag 3,5 meter onder zeeniveau en bleek te bestaan uit vruchtbare klei dat werd verkaveld in een raster van vierkanten.
Wie vandaag de dag Unesco Werelderfgoed Droogmakerij De Beemster in Noord-Holland bezoekt zal het geometrische patroon overal in het landschap tegenkomen. Helaas hebben de watermolens, die hier destijds de boel droog maalden, de tand des tijds niet doorstaan. Maar wie graag wil zien hoe dat droogleggen in zijn werk ging, moet vooral een bezoek brengen aan de Museummolen in buurpolder de Schermer. De enige molen die je nog in het Beemsterlandschap kunt zien is De Nachtegaal in Middenbeemster. Een achtkantige bovenkruier uit 1704 die nog steeds dienst doet als korenmolen. Vanwege al dit bijzonders is Droogmakerij de Beemster opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Kom dus snel met eigen ogen bekijken wat er zo bijzonder is aan De Beemster.
Stelling van Amsterdam - Unesco Werelderfgoed Hollandse Waterlinies
Rondom Amsterdam ligt een 135 kilometer lange bijzonder verdedigingsring van 46 forten en batterijen en een grote hoeveelheid aan dijken en sluizen. Het moest de perfecte beveiliging voor ons land worden, maar de Stelling van Amsterdam werd ingehaald door de tijd en bleef als verdedigingslinie ongebruikt. Gelukkig maar! Want daardoor kunnen wij vandaag de dag genieten van een groot aantal ongeschonden forten en een norme lap ongerepte natuur, die zich voor van-alles-en-nog-wat lenen: theater, museum, wellness...je kunt het zo gek niet verzinnen of het gebeurt hier. Vijf van deze forten én een inundatiesluis liggen in De Beemster.
-
Fort Resort Beemster
Fort Resort Beemster is één van de meest luxe en duurzaamste sauna en wellness resort met hotel van Nederland. Het lijkt hier wel Bali in de Noord-Hollandse polder.
-
Forten in De Beemster
Tijdens deze fiets- en wandelroutes ontdek je in één klap beide Unesco Werelderfgoederen, namelijk de Stelling van Amsterdam én De Beemster met haar unieke symmetrische verkaveling.
-
Ontdek alle Forten
Niet alleen in De Beemster, maar ook op andere plekken in Laag Holland vind je verschillende forten van de Stelling van Amsterdam. Ontdek ze alle negen!
-
Fort Spijkerboor
Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt een van de grootste forten van de Stelling van Amsterdam: Fort bij Spijkerboor.
Fort Resort Beemster
Frank en forten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het begon toen hij als 6-jarige jongen regelmatig te vinden was bij Fort Spijkerboor. Zijn vader had hier toentertijd een wijnimport bedrijf en het was natuurlijk heerlijk spelen op zo’n bijzondere en spannende plek. Een aantal jaren later verhuisde het bedrijf naar Fort Benoorden Purmerend. Vele jaren later verder kwam Fort Resort Beemster op zijn pad.
Natuurhuisje 'Bij Kloeke'
Natuurhuisje ‘Bij Kloeke’ staat op een wel heel bijzonder plekje, namelijk aan de fortgracht van Fort bij Spijkerboor. Op deze heerlijke plek kun je genieten van de natuur, rust en historie. Het natuurhuisje bestaat uit twee aparte vakantiewoningen onder één dak. Houd je van wellness? Dan ben je bij ‘Bij Kloeke’ aan het juiste adres. Bij het natuurhuisje zit namelijk een jacuzzi, koud water bad en sauna.
Forten in De Beemster - Fietsen & Wandelen langs de forten
Tijdens deze fiets- en wandelroutes ontdek je in één klap beide Unesco Werelderfgoederen, namelijk de Stelling van Amsterdam (Hollandse Waterlinies) én De Beemster met haar unieke symmetrische verkaveling. Prachtige landschappen en een sterk staaltje Hollands waterbouwkundig vernuft, dat is wat je ziet tijdens deze routes. En met een beetje fantasie zie je de soldaten van weleer de wacht houden...