De Rijp - Geboorteplaats van Jan Leeghwater
Een van de mooiste dorpjes in dit gebied is De Rijp; de geboorteplaats van Jan Adriaanszoon Leeghwater. Hier wandel je zo zijn wereld binnen. En die van andere welvarende Hollanders in de Gouden Eeuw. De Rijp was destijds een van de rijkste dorpen in Laag Holland. De statige kapiteins- en rederswoningen en de raadhuizen van zowel De Rijp als buurdorp Graft zijn hiervan het bewijs. Daarnaast vind je er tegenwoordig veel galeries, ateliers en kunstwinkeltjes. Ook worden er vele culturele manifestaties georganiseerd, zoals de Boeken- en Kunstmarkt, het Midwinterfeest en Kunst op Kamers.
-
Museum in 't Houten Huis
Museum in 't Houten Huis geeft een goed beeld van het rijke en historische verleden van het Schermereiland. Bezichtig één van de exposities of vaar mee met de museumboot naar het Fort bij Spijkerboor of de Museummolen in Schermerhorn.
-
Raadhuis De Rijp
Een monumentaal stadhuis dat in 1630 door Leeghwater is ontworpen. Tegenwoordig huist VVV De Rijp op deze unieke locatie. Op de begane grond vind je een originele weeginrichting (De Waag), waar vroeger o.a. vee en producten van landbouw en nijverheid werden gewogen.
-
Culturele hoogtepunten van De Rijp
-
Museum Jan Boon
Het Walhuis is omstreeks 1725 gebouwd als pakhuis van de zeer welvarende reders- en koopmansfamilie Boon. Het museum biedt een kijkje in het leven van Jan Boon, de laatste reder van het dorp.
-
Grote Kerk
De Nederlands Hervormde Kerk is met name beroemd door zijn 23 gebrandschilderde ramen (Rijper Glazen). De zerkenvloer in de kerk is eigenlijk één grote verzameling van kleine monumenten, maar ook het orgel is een absoluut hoogtepunt.
Graft - Een piepklein dorp, maar een grote geschiedenis.
Met circa 890 inwoners is Graft één van de kleinste dorpen in Laag Holland en het Land van Leeghwater. Desalniettemin kent dit kleine dorpje een rijke geschiedenis. Zo behoort Graft tot de oudste nederzettingen op het voormalige Schermereiland. Ongeveer de helft van de beroepsbevolking verdiende hun brood op het water door haringvangst en walvisvaart. En wie niet op zee zijn brood verdiende, deed dat op de boerderij, in één van de hennepmolens of in de lijnbaan. Vandaag de dag zijn er nog veel herinneringen aan die glorietijd. Zo telt het dorp ruim 45 rijks- en gemeentelijke monumenten, waarvan vooral het volledig in renaissancistische stijl opgetrokken raadhuis niet te missen is. Naast het raadhuis ligt de bijzondere zerkenvloer van de voormalig Nederlands Hervormde Kerk uit de 17e eeuw. De kerk is inmiddels afgebroken, maar de zerkenvloer - met ruim 157 zerken! - is gelukkig bewaard gebleven.