Forten in Laag Holland - Stelling van Amsterdam
Ontdek de Hollandse Waterlinies in Laag Holland, waar tien forten deel uitmaken van de bovenring van de Stelling van Amsterdam. Dit unieke landschap, van Edam tot Uitgeest, is bekend om zijn veenpolders en droogmakerijen, zoals het UNESCO-werelderfgoed De Beemster. De forten, de laatste die voor de Stelling zijn gebouwd, zijn uitgerust met de modernste technieken van hun tijd en verrijken het typisch Hollandse landschap.
Hollandse Waterlinies - Ontdek het verhaal
UNESCO-werelderfgoed Hollandse Waterlinies bestaat uit de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen vertellen ze het verhaal van de militaire verdediging van Nederland, waarbij water als bondgenoot diende.
Wist je dat de verdedigingslijn van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen meer dan 200 kilometer lang is? Deze linies vormen een groen lint langs de Randstad en zijn op sommige plaatsen wel 5 kilometer breed. Ze bevatten 96 forten, 2 kastelen en 6 vestigingen, die tussen 1815 en 1940 zijn gebouwd. Daarnaast behoren de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot de grootste militaire werelderfgoedsites ter wereld, naast de Romeinse Limes en de Chinese Muur. Dit maakt ze een bijzondere bestemming voor iedereen die meer over onze geschiedenis wil leren!
UITagenda
In onze UITagenda vind je een gevarieerd aanbod van evenementen en openstellingen in de forten van Laag Holland. Ontdek spannende rondleidingen, leuke workshops en bijzondere activiteiten die je meer leren over de geschiedenis en de unieke verhalen van deze forten. Mis de kans niet om de forten te verkennen en deel te nemen aan de leuke evenementen!
Wandelen en fietsen - Langs de forten
Ontdek met de fiets- en wandelroutes meer over de Hollandse Waterlinies! Deze routes leiden je door prachtige landschappen en langs indrukwekkende forten, waar je kunt genieten van zowel historische architectuur als natuurschoon. Een perfecte manier om actief te zijn en meer te leren over deze bijzondere regio.