Boswachters beheren niet alleen bossen. In het geval van Jamie beheert ze ook een Fort. Fort bij Edam om precies te zijn. Lees hier haar verhaal over dit mooie fort.
Dit Fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Een verdedigingslinie die ontwikkeld is ter bescherming van onze hoofdstad. “Rondom Amsterdam zijn ooit 42 forten gebouwd. Als de vijand in aantocht was, kon het land rondom deze forten tot kniehoogte onderwater gezet worden. Dit vertraagde de vijand dusdanig dat ze makkelijk uitgeschakeld kon worden.”
Fort bij Edam was één van de laatste forten die gebouwd is en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog actief gebruikt. Met de komst van vliegtuigen werd het principe echter achterhaald en onbruikbaar, omdat het alleen werkte als de vijand te voet of te paard kwam. Veel forten hebben tegenwoordig een nieuwe bestemming gekregen, maar Fort bij Edam is nog vrij authentiek en je kunt goed zien hoe het er hier in oorlogstijd aan toeging.
Het beheer van het Fort doet Jamie echter niet alleen. “We hebben een hele nauwe samenwerking met Stichting Fort bij Edam. De vrijwilligers die voor deze stichting werken doen bijvoorbeeld het onderhoud aan de binnenkant van het Fort, maar verzorgen daarnaast ook de openstelling. Als je het leuk vindt geven ze je met alle plezier een interessante rondleiding. De Stichting organiseert ook regelmatig leuke themadagen zoals bijvoorbeeld het Griezelfort rondom Halloween.”
“Mijn collega’s en ik zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de buitenkant van het fort. Door zijn afgelegen ligging, rijden veel mensen in eerste instantie vaak het Fort voorbij. Het is een soort verstopt pareltje. Hierdoor is het een hele rustige plek waar de natuur zijn gang kan gaan. Af en toe helpen we de natuur ook wel een beetje. Door bijvoorbeeld op een bepaalde manier rondom het fortterrein te maaien. Dat trekt onder andere bijzondere vlinders aan.”
Jamie’s meest favoriete plek van het Fort vind je er bovenop. ”Als je naast de observatiekoepel op het dak van het Fort gaat staan, is er onverwachts een prachtig weids uitzicht. Aan de voorkant zie je dat niet, dus het is echt een leuke verrassing.” Het Fort bij Edam is een mooi voorbeeld waar geschiedenis en natuur hand in hand gaan. Maar er zijn natuurlijk nog meer bijzondere plekken in Laag Holland waar dat zo is. “Het Goudriaankanaal is ook zo’n bijzondere plek. Dit wilde men ooit graven om een directe verbinding te maken tussen de Zuiderzee en Amsterdam. Het geld was alleen op een bepaald moment op, dus is het kanaal nooit afgemaakt en stopt het nu heel abrupt in het landschap. Op de dijk richting Amsterdam fiets je er langs, maar heb je eigenlijk geen idee van de geschiedenis ervan. Ik noem dat altijd littekens in het landschap.”